Kafka i el desconcert del lector

Kafka és realment kafkià. No només el que va escriure, que ho ha de ser per força (per essència, per imperatiu metafísic). Vull dir que llegir-lo també pot resultar una acció kafkiana, amb aquell punt d’absurditat que tant sovinteja en els seus llibres. Llegir Kafka em recorda les primeres cerveses o la introducció al tabaquisme: d’entrada, són experiències desagradables, en les que es persevera per una esperança de trobar-hi gust. Veus expertes asseguren que allò paga la pena, però que es fonamental el mal tràngol del ritus iniciàtic. Quan els personatges de Kafka van vivint (o patint) les seves aventures (o desventures), i els lectors seguim endavant, paint com podem tant de neguit, la lectura esdevé un exercici feixuc; no estèril, però costós.
Anuncis

4 pensaments sobre “Kafka i el desconcert del lector

  1. Entenc prefectament aquest avorriment de llegir algun autor gran només pel simple fet de voler que t’agradi, o de poder dir “me l’he llegit”. Ara mateix tinc una interminable llista de llibres a la lleixa per llegir, però si algun dia de la meva vida tinc temps, em proposo llegir-ne algun de Kafka. Apa Ramon, per fi he comentat al teu blog (estaràs content eh…)

    Rafel

  2. Bona apreciació. Llegir a Kafka és una experiència kafkiana però llegir a Conrad és endinsar-se en el cor de les tenebres i Bolaño es un gaucho insufrible però de vegades l’experiència de llegir bona literatura requereix un patiment previ ja que els nostres sentits no estan preparats per aquesta. El problema és que amb el temps ens anem acostumant i quan volem retornar a aquelles dolces lectures de joventut, que tan bones estones ens havien fer passar, ens adonem que el temps ha passat i nosaltres amb ell.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s