Joan Perucho: erudició o entabanada?

– Aquest formatge és excel·lent, d’una rara densitat. D’on l’heu tret?

– No ho sé. Per què?– digué el nostre pietós recaptador d’impostos.

– Perquè, si és bo, el formatge, essent com és un element pesat, baixa a l’estómac, es barreja amb els altres aliments i ajuda a fer la digestió. Això, si abans s’ha menjat carn.

– I si s’ha menjat peix? –preguntà sorneguerament el sofista Mides.

– Si s’ha menjat peix, cal acabar sempre menjant nous, segons el principi en vers que diuen els metges romans: ‘Post piscis nuces, post canes caseum manduces’.

– Caram, i això per quina causa? La veritat és que no ho acabo d’entendre –féu el sofista.

– Molt senzill. Perquè la humitat del peix l’eixuguen les nous, que són caldes. I com que hi ha molts peixos verinosos, les nous també serveixen com a contraverí. Si el peix és de riu, s’ha de coure en vi blanc posant-hi julivert, tal com diu el vers que canten els cuiners gots: ‘Sint cocti vino pisces cum spetiose lino.’

– Això ho agrairà l’estómac.

– Naturalment. L’estómac és l’olla on es cou el menjar. Sabeu que és rodó, l’estómac?

– Ho ignoro totalment. Expliqueu-m’ho, però, si us plau.

– Doncs bé, perquè hi caigui el menjar tot recollit, possibilitant així la digestió, car si fos quadrat, el menjar que hagués caigut als racons no s’hi couria. Es trobaria fora del centre de la calor, i emmalaltiríem. Viuríem, realment, molt poc.

Kosmas fecilità Goldomir per la seva brillant dissertació i li regalà una daga bizantina que duia una pedra silonita encastada.”

(Del llibre Les aventures del cavaller Kosmas, d’en Joan Perucho).

M’agrada molt Perucho, que domina l’art del diàleg, i de l’interès narratiu; i em fa riure quan juga (com feia Borges) a la cita culta, que no saps ni si és cita, ni si és culta, però et fa dubtar, perquè pot ser fruit de les seves nombroses lectures o del seu genial sentit de l’humor.

Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s