Fa uns mesos vaig elaborar una tria de títols que poguessin agradar a un jove naturalista i bon lector. Em va quedar una selecció de lectures per a amants de la natura (o això crec). Evidentment, té els inconvenients de totes les llistes: alguns hi trobaran a faltar títols, d’altres en veuran de sobrants, i és massa general. La seva la vaig personalitzar una mica, perquè penso que les recomanacions sempre són millors si es fan a mida. Però ara que s’acosta el dia dels ocells (aquest cap de setmana) la recupero una mica retallada i l’ofereixo a qui pugui interessar. Aviso que la temàtica natural no té sempre el mateix pes: pot estar al centre, o ser el paisatge, o una de les afeccions del personatge principal. No sempre serà una natura vista amb ulls científics, però ser-hi, hi és. A mi, personalment, m’agraden els que la combinen amb el sentit de l’humor (i n’hi ha uns quants, a qui vulgui li puc dir).
- Karen Blixen (Isak Dinesen), Lluny d’Àfrica
- Forrest Carter, Montañas como islas
- Kenneth Cook, El koala asesino
- James O. Curwood, Kazan el gos llop
- Miguel Delibes, uns quants (El camino, Las ratas, Mi vida al aire libre, Diario de un cazador…)
- Gerald DURRELL, un bon grapat (La meva família i altres animals, Cuques i altres parents, Terra de murmuris, Los sabuesos de Bafut…)
- Wenceslao Fernández Flórez, El bosque animado
- Kenneth Grahame, El vent entre els salzes
- James Herriot, Totes les criatures grans i petites
- Jaqueline Kelly, L’evolució de la Calpurnia Tate
- Joseph Kessel, El lleó
- Rudyard Kipling, El llibre de les terres verges
- Jon Krakauer, Cap a terres salvatges
- Selma Lagerlöf, El viatge meravellós d’en Nils Holgersson per Suècia
- Jack London, Ullal blanc i La crida del bosc
- Miguel Martín, Peñagrande
- Farley Mowat, Els llops no ploren
- Horacio Quiroga, Cuentos de la selva
- Josep Maria de Segarra, Els ocells amics
Potser no queda bé fer-ho, però tampoc està malament. Jo us recomano el Malalt d’ocells (Pagès Editors, 2002) que vàrem escriure amb en Xavier Fàbrega… ara ja fa gairebé 10 anys!
Molt bones Ramon… agafo els titols i et prometo que els faré servir… per ara he recomanat el llibre de la Calpurnia Tate als alumnes de ciències de 3r d’eso, i ja n’hi ha uns quants que se l’estan llegint.
Al segon trimestre ho faré amb el malalt d’ocells i al tercer amb els llibres de Jack London, que són dels que més m’agraden a mi.
Una forta abraçada des de Girona i fins aviat.
Gràcies, Camaleó! Bona tria la de la Calpurnia Tate per despertar vocacions naturalistes. Ara bé, si trobes el de Farley Mowat “al·lucinaràs”: és diferent, ciència i humor en estat pur.
Ja em diràs com et funcionen, una abraçada!
Agraeixo moltíssim aquests reculls que fas… Els guardo tots! Per cert, estic fruint com un masell amb “Por favor cuida de mamà”, em recorda molt Song-woo y su abuela. Te’l recomano. Apasiau!