Articles

El Butlletó

Articles publicats originàriament al Butlletó de l’Agrupació d’Antics Alumnes de Bell-lloc, entre els anys 2002 i 2005.

Tolkien, una guia de lectura

Una introducció a l’obra de Tolkien, que ofereix un possible itinerari de lectura per a entrar en el món de l’autor. Ho acompanyo amb una bibliografia força completa, però de mal llegir. De totes dues coses en podeu trobar una traducció al castellà a El fenómeno, web especialitzada en JRR Tolkien.

El lazarillo, un clàssic per (re)descobrir

Publicat al Butlletó (2005), amb aquest article volia donar motius per llegir el Lazarillo, i oferir algunes pistes per treure’n més profit, tot i que la novel·la sola ja s’espavila prou bé.

La trampa d’en Harry Potter

Amb el pas dels anys i els llibres, la meva opinió sobre les novel·les de J. K. Rowling ha anat canviant. Per això, en acabar el seté títol de la sèrie, he refet i corregit un article que vaig escriure quan anàvem pel tercer.

La llarga caminada

Un viatge de més de 7.000 km, de Sibèria a l’Índia, a peu, es pot considerar una llarga caminada, sense por d’exagerar. Les duríssimes condicions en què la va fer l’autor, no per afany d’aventura, sinò a l’encalç de la llibertat, encara la fan més admirable.

L’Odissea, aventures a la mediterrània

Un breu resum de l’obra d’Homer, amb algunes reflexions sobre la importància d’aquesta narració en la nostra cultura i en la literatura universal.

Alfanhuí, un llibre de colors

Comentari a una novel·la de Rafael Sánchez Ferlosio, l’autor de El Jarama, plena de lirisme i fantasia.

Aceprensa

Ressenyes literàries publicades a l’agència periodística Aceprensa l’any 2009. Alguns articles només es poden llegir complets amb suscripció.

Maria Chapdelaine, Louis Hemón

Llega un hombre y dice, Nicole Krauss

Niebla en el puente de Tolbiac, Léo Malet

La ciudadela, A.J. Cronin

Natura urbana

Articles que publico de tant en tant al blog de Natura urbana, una iniciativa per ajudar a descobrir la riquesa de la natura en l’entorn quotidià dels pobles i ciutats.

Anar a peu

Sense vergonya

Piuladors matinals

La nostra natura per als nostres llibres